Af advokat Esben Roslev (Nordvestnyt, 14. april 2012)

Det er forbudt at have narkotika og andre euforiserende stoffer, og det er endnu mere forbudt at sælge det. Og straffen falder allerede første gang man bliver taget med det. Lov om Euforiserende Stoffer er klar og konsekvent.

Straffen er bøde for at have stoffer til eget forbrug og fængsel for at sælge til andre. Sælger man på restauranter og barer, ved koncerter eller på festivaler eller hvor børn og unge i øvrigt færdes, bliver straffen forlænget med en tredjedel. Det gælder også, hvis bare man giver det væk som vareprøver.

Advarsler er sjældne

I sjældne tilfælde kan man slippe med en advarsel for at besidde stoffer. Det er, når man er så ringe stillet og så langt ude i et stofmisbrug, at det ikke giver nogen mening at straffe med bøde. Og så er det, hvis man hjælper med til at opklare sagen - for eksempel ved at vidne om, hvor man købte stoffet.

Man kan også slippe med bøde for at handle med stoffer, men det er kun første gang, man bliver taget, og kun for mindre end 50 gram hash og færre end 10 tabletter medicin.

Mindst 10 dages fængsel for salg

Sælger man heroin, kokain og andre hårde stoffer, er den mindste straf 10 dages fængsel. Det er første gang og for en eller to handler. For mere end 10 handler er straffen mindst tre måneders fængsel, når det er første gang, man bliver dømt.

Anden gang koster det mindst 30 dages fængsel for en handel og mindst 4 måneders fængsel for fire handler eller mere. Og tredje gang koster det fire måneders fængsel bare for en handel.

Det er for handel med mindre mængder efter Lov om Euforiserende Stoffer. Ved større mængder går vi over i straffeloven, og så tæller man fængselsstraffe i år. Disse mængder er forskellige for de forskellige typer stof. Hvor grænsen gør, kan du se i oversigten her ved siden af.

Eget forbrug

Har man meget stof  på sig, går lovgivningen ud fra, at det er for at sælge det videre. Har man kun lidt, går den ud fra at det er til eget forbrug. Grænsen mellem lidt og meget er forskellig for de forskellige typer af stoffer. Det kan du også se i oversigten her ved siden af.

Det er dog ikke kun mængden, der er afgørende. Man kan også dømmes for at handle, selv om man kun har en lille mængde tilbage. Det kan man, hvis der er andre tegn på det – f.eks. at stoffet pakket i små portioner, eller man har vægt og plastikposer til små portioner.

Omvendt kan man også slippe med en straf for kun at have til eget brug, selv om man har større mængder på sig. Det kan man, hvis man kan sandsynliggøre, at man har et stort forbrug, og der ikke er andre tegn på, at man havde tænkt sig at sælge af det.

Mindst 2.000 kr. i bøde

Straffen for hash og tilsvarende stoffer til eget forbrug er mindst 2.000 kr. og op til 5.000 kr. i bøde. For de hårdere stoffer er den mindst 3.000 kr. og op til 8.000 kr. Og det er første gang, man bliver dømt. Anden gang kommer der 50. pct. oven i. Tredje gang er bøden dobbelt så stor.

Se i øvrigt Narkostraffe, tabel