Af advokat Esben Roslev (Folkebladet 4. juni 2007)

På www.statsforvaltningen.dk kan man finde blanketter til alt fra adoption over forældremyndighed til ægtefællebidrag. Man printer blanketten ud, udfylder den, skriver den under og sender den til Statsforvaltningen. Nogle af blanketterne kan man faktisk udfylde på computeren, skrive under med digital signatur og aflevere elektronisk.

Det er så nemt, at man ikke tænker på, hvor svært det er at lave om, hvis man har skrevet noget forkert.

Statsforvaltningen træffer sin afgørelse på baggrund af de oplysninger, der står i skemaet. Den spørger ikke tilbage, om alle krydser nu også er sat rigtigt. Så går noget af ideen med selvbetjening jo fløjten. Står der kryds ved, at parterne er enige om, at faderen skal have forældremyndigheden, tror statsforvaltningen på det, og så får faderen forældremyndigheden.

Derfor er det en god ide at have andre til at se efter, om man nu har skrevet det rigtige i skemaet. Når der er flere parter i sagen, er det en god ide, at parterne udfylder skemaet sammen og sammen skriver under og sender det. Kan det ikke lade sig gøre, så bed om at få skemaet tilbage, når den anden har udfyldt sin del, så du kan se, hvad han eller hun har skrevet, inden du afleverer det.

Standardmodeller fra Internettet

Statsforvaltningen skemaer er ikke de eneste selvbetjeningsdokumenter, der kan hentes på Internettet. Man kan hente modeller på alt: aftaler om virksomhedsoverdragelse, ægtepagter, testamenter og købsaftaler.

Det kan være meget praktisk, men pas på dem. De er udtryk for, hvad der gennemsnitligt er brug for, men det er ikke sikkert, at det er det, du har brug for. Virkeligheden er sjældent gennemsnitlig.

Jeg havde en klient, der havde fundet en model til en aftale om skilte forældres samvær med deres fælles barn. I modellen stod, at det almindelige samvær var suspenderet i hver forældres ferie. Det var jo fornuftigt nok, hvis forældrene ville have barnet med på hver deres ferie. Og i tre uger kan man vel godt undvære sit barn.

Men faderen havde ikke kun tre ugers sommerferie. Han havde syv, for han var lærer. Så længe ville moderen ikke undvære barnet. Den aftale måtte altså laves om, og det gør man ikke bare på Internettet. Det skulle der en afgørelse til fra Statsforvaltningen.

En model fra Internettet kan være god, hvis man vil se, hvordan sådan en aftale kan se ud. Men når aftalen skal gøres færdig, er det fornuftigt at have en rådgiver der er vant til arbejde med dokumenter.